10.000 saat kuralı nedir?
Bugün internette başarılı insanlar tarafından yapılmış onlarca motivasyonel konuşmaya denk gelebilirsiniz. Size ne yaptıklarını ne kadar sıkı çalıştıklarını anlatırlar. Herhangi bir konuda başarıya ulaşmış insanlardan kimi dinlerseniz dinleyin, başarı formüllerinde bir değişken denklemin bir yerinde mutlaka bulunur: Çalışmak. Yani başka bir deyişle başarıya ulaşmış kişilere göre çalışmadan başarı olanaksızdır.
Başarı ve başarıya giden yol, üzerine yazı yazmak için güzel bir konu olabilirdi ama bu yazının konusu biraz kendine has: Ne kadar çalışmalıyız ?
2008 yılında Malcolm Gladwell “Outliers” adında bir kitap yayımladı. “Outlier” kabaca çizginin dışındaki ya da toplumda öne çıkan gibi bir anlamda çevrilebilir. Gelin görün ki, bu kitabı muhteşem bir üne kavuşturan ismi değil. Kitap toplumda başarıya ulaşmış insanların profillerini inceliyor ve başarıya ulaşmada ortak bir model olup olmadığını sorguluyordu. Bu noktada Gladwell ne kadar çalışmalıyız sorusuna somut bir cevap aradı ve 10.000 saat kuralını ortaya attı.
10.000 saat kuralı özetle şöyle der: Bir konuda uzmanlaşmak için 10.000 saate ihtiyacınız vardır. Tabii ki uzmanlaşmak istediğiniz konuda yaşınız, yetenekleriniz, çalışma şekliniz hepsi birer faktör olabilir. Ama bu rakam size evrensel bir standart sunuyor. Yani kendinizi bir konuda uzman olarak tanıtmadan önce bu rakamı bir göz önüne almalısınız. Mesela dünyanın her yerinde aynı ölçekte kitap okunmadığını biliyoruz. Ayda 2 kitap okumak Türkiye’de sizi kitap kurdu olarak tanımlamaya yeterken New York’da sizin yeterince okumayan bir cahil statüsünde gösterebilir. Dil öğrenme özelinde konuşursak 1000 kelime bilip günlük hayatınızı çat pat idare edecek kadar İngilizce konuşabilmek Türkiye’de sizi arkadaşlarınız arasında popüler kılabilecekken uluslararası bir ortamda sizin küçük düşmenize vesile olabilir. Ama 10.000 saat kuralını uyguladığınızda, herhangi bir alanda evrensel ölçekte söz sahibi olabileceğinizi ve gönül rahatlığıyla o konuda uzman olduğunuzu dünyanın her yerinde söyleyebileceğinizi bilmeniz gerekir.
10.000 saat, günde 10 saat ayırırsanız ortalama 3 yıl, günde 3 saat ayırırsanız ise ortalama 9 yıl yapar. Uzmanlaşmak istediğiniz iki konu olduğunu varsayalım ve 10.000 saat kuralını verimli bir şekilde nasıl tamamlayabileceğinizi konuşalım. Diyelim ki kodlama ve İngilizce alanının ikisinde birden uzmanlaşmak istiyorsunuz. Ve İngilizce için hali hazırda 5000 saat harcadınız. Bu sürede rahat bir şekilde okuduklarınızı ve duyduklarınızı anlayacak seviyeye varmış olursunuz. Eğer kodlama öğreneceğiniz zaman İngilizce kaynaklardan öğrenirseniz iki yeteneğiniz için de aynı anda vakit harcamış olursunuz. Bu da tabii ki öğrenmenin dördüncü aşaması olan “bilinç dışı yeterli” seviyesine ulaşabilmenizle mümkündür. (Ayrıntılı bilgi için site anasayfasındaki öğrenmenin 4 aşaması kısmına göz atabilirsiniz.)
Outliers kitabının popülaritesini artırmasından sonra 10.000 saatin üstünkörü bir tahmin olduğu ya da ayrılacak zamanın bir alandan diğerine değişebileceği yönünde eleştiriler oldu. Ama bana sorarsanız 10.000 saat kuralı doğru olsun ya da olmasın, uzmanlaşmaya bir standart getirmesi ve insanları sıkı çalışmaya teşvik etmesi bakımından yararlıdır. Ve dil öğrenme özelinde konuşursak, sizin akıcı seviyeye ulaşmanız için İngilizce’ye ayırmayı hedeflediğiniz zaman olmalıdır.
Recent Comments